FAGOFOBIA


Fagofobia este o teama de a inghiti, de a se ineca cu alimente sau lichide si reprezinta de fapt, o disfagie psihogena, adica o afectiune medicala grava, cu substrat psihologic.

De obicei, fagofobia se insoteste si de alte tulburari, precum fobia sociala, depresie, alte tulburari anxioase, sau chiar tulburari ale personalitatii (de ex, borderline, evitanta, dependenta, obsesiv-compulsiva, etc).

Diagnosticul acestei tulburari este unul foarte dificil de realizat, deoarece simptomatologia se aseamana foarte mult cu cea care apare in alte tulburari psihice, cum ar fi: fobia sociala, anorexia, dismorfofobia. Diagnosticul diferential il poate face psihologul clinician și/sau psihiatrul, după caz.

Interventia psihologica vizeaza in principal psihoterapia tulburarilor emotionale, in paralel cu tratamentul psihiatric (unde nu se poate fara). De asemenea, un accent important se va pune si pe interventia in tulburarile de personalitate, care mentin tulburarea de tip clinic (fagofobia ca diagnostic principal in acest caz, dar si tulburarile clinice asociate: fobia sociala, tulburarea obsesiv-compulsiva, depresia, etc).

Mai multe informatii despre Fagofobie puteti gasi intr-un articol-studiu, aparut in Romanian Journal of Psychological Studies (RJPS): http://rjps.hyperion.ro/wp-content/uploads/2017/10/RJPS_nr_52_2017_A5_Stoian.pdf

Psiholog clinician si psihoterapeut, Cristina-Mihaela Stoian

Tel: 0722 318 361

Lasă un comentariu