La psiholog, sau la psihiatru?


stop wasting time - action

Fiecare zi din viața noastră presupune niște alegeri:

  • să mă trezesc, sau să mai dorm?
  • Să mănânc asta, sau cealaltă?
  • Să ma imbrac cu rochie, sau cu pantaloni?

Iar în momentul în care întreaga ființă e deviată de la un relativ echilibru, căutăm disperați soluții, sau alegem (din nou facem o alegere) să nu facem nimic și suferim în tăcere, ori ne plângem celorlalți. Dacă ne vom plânge prietenilor sau cunoscuților, ei nu vor ști cum să reacționeze și majoritatea ne vor spune “tu ești singurul care te poate ajuta, numai tu te poți ridica!”. Bun, foarte frumos, dar când nu mai găsești nici o soluție, sau când nici măcar nu găsești motivația pentru care ai căuta o soluție, ce te faci?

Aici apare momentul critic, în care alegi să te chinui singur, sau ceri ajutor specializat. Pentru asta va trebui doar să înțelegi că ai de rezolvat o problemă pentru care tu nu mai ai răspuns. Și cînd ai înțeles asta, poți începe să cauți persoana căreia să i te destăinui  și care să-ți fie alături în drumul tău spre schimbare. Pentru că probabil ai înțeles deja asta: dacă nu schimbi nimic în viața ta, vei obține aceleași rezultate de până acum! Și e important de reținut că doar voi vă puteți schimba și nu ceilalți!

Odată luată hotărârea de a face ceva, rămâne să alegeți cu ce începeți: psiholog, sau psihiatru? Eu nu aș pune așa problema, dar pentru că am observat confuzia care încă mai apare la destule persoane, voi face o distincție mai jos:

  • PSIHIATRU = un medic specializat în psihiatrie și care evaluează, pune un diagnostic și recomandă tratament medicamentos. Unii medici se specializează și în psihoterapie, deoarece înțeleg avantajele folosirii cât mai multor modalități de a veni în sprijinul pacientului. Și pentru că pastilele tratează doar simptomele, pe când psihoterapia se duce la cauze!
  • PSIHOLOG = un absolvent de Psihologie (și nu de medicină!), cu formare/master în una sau mai multe din ramurile psihologiei și cu rezidențiat într-un spital de psihiatrie, care evaluează, pune diagnostic și intervine psihoterapeutic pentru a trata tulburarea sau problema expusă de pacient/client. Psihologul poate fi: clinician, psihoterapeut (format în una din cele aproximativ 400 de școli/orientări în psihoterapie), consilier școlar, psiholog de psihologia muncii sau a transporturilor, în domeniul serviciilor, sau cel al siguranței naționale și apărării.

Psihiatrul  trateaza medicamentos bolile psihice, iar psihologul abordează și tratează fără medicamente aceleași boli psihice și/sau orice problemă de viață (dificultăți de comunicare și relaționare în cuplu și familie, la serviciu, la școală, etc).

Revenind la titlu, alegerea ce rămâne de făcut ar fi cea care ne va fi cel mai la îndemână din toate punctele de vedere, adică după ce am stabilit “ce problemă am și cum vreau s-o rezolv”. Iar când nu știu ce se întâmplă cu mine și simt un disconfort destul de mare în viața mea, o vizită la psiholog sau psihiatru poate să ajute în luarea deciziei. Un psiholog, dacă va observa necesitatea unui tratament medicamentos, va trimite pacientul/clientul către psihiatru. La fel ar trebui să se întâmple și invers, numai că realitatea mi-a demonstrat că se întâmplă mai puțin, sau pentru că pacienții când încep tratamentul, se simt mai bine și se opresc din schimbări, crezând că lucrurile s-au rezolvat. După o vreme, simptomele revin, poate mai violente, deoarece s-a tratat numai simptomatologia și nu cauzele.

Asadar, NU a alege intre psiholog si psihiatru ar fi solutia, ci a incepe sa faci ceva cu tine si pentru tine.

help-153094_640

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s