Luna sanatatii mintale si mersul la psiholog


Imagine

Conform datelor European Health for All Databases, România se află pe locul 2 în UE, după Estonia, din punct de vedere al incidenţei bolilor mintale, cu peste 1.400 de cazuri la 100.000 locuitori. Anual, în România se raportează circa 300.000 de noi cazuri.

Sunt aceste date suficient de bine documentate, sau de ingrijoratoare? Nu stiu sa raspund la aceasta intrebare, insa stiu ca lunar am noi cazuri in cabinet, oameni care se confrunta atat cu probleme psihologice obisnuite (anxietate, fobii, episoade depresive, probleme de cuplu, de comunicare, de invatare, de comportament, gestionare deficitara a emotiilor in perioada adolescentei, tulburari de limbaj la prescolari, etc), cat si cu adevarate probleme psihiatrice si/sau neurologice (depresie majora, cu sau fara risc suicidar, tulburari grave de personalitate, schizofrenie, paranoia, autism, ADHD, dependente si toxicomanii, etc), pe care evident, le-am indrumat mai intai catre colegii mei psihiatru si neurolog. Multi dintre ei revin si dupa ce s-a terminat ceea ce aveam de lucrat impreuna, dupa ce si-au indeplinit obiectivele, uneori pentru alte cateva sedinte, alteori doar pt una, sau pur si simplu pt a ma saluta, dar tot multi sunt cei care, cand afla ce traseu au de parcurs in vederea obtinerii unei stari bune de sanatate psihica, abandoneaza din start, sau cateva sedinte mai tarziu. Sa accepti ca ai o problema psihica nu e usor, gandindu-te de cele mai multe ori la cum te vor percepe ceilalti (sau pur si simplu considerand ca „ceilalti ar trebui sa se schimbe, nu eu!”), iar sa o si rezolvi…pare chiar f greu!  Realitatea e ca schimbarea e grea, presupune in primul rand auto-acceptare a faptului ca treci printr-un moment dificil al vietii tale, dar ca poti sa-l depasesti, doar sa vrei! Si mai presupune rabdare, perseverenta, lucruri la fel de greu de realizat pentru unii. Pe langa toate acestea, faptul ca serviciile psihologice nu sunt incluse pe lista serviciilor de sanatate decontate de Casa Nationala de Asigurari (de anul trecut se deconteaza doar 1-2 sedinte/pacient – dar ce sa faci cu ele ca nu-s suficiente!), ingreuneaza accesul oamenilor care chiar constientizeaza problemele pe care le au ei sau cei din jurul lor si care poate si-au pierdut deja luciditatea, devenind astfel o povara in ochii rudelor.

Daca vorbim de spitalele de psihiatrie, a merge acolo inseamna „ca esti nebun si te imbolnavesc aia pe viata, mai mult decat esti!” – cum spunea cineva de curand. Ceea ce nu e departe de adevar (nu ma refer aici la nebunie!), daca privim conditiile si servicile din orice spital romanesc. Nu sunt de acord cu ideea de a indopa cu medicamente un om, atat vreme cat poate sa-si gaseasca resursele de care are nevoie din serviciile psihologice (sau chiar fara, daca dupa prima sedinta observ ca are nevoie doar de un plan de schimbare – clientii mei stiu de cate ori am refuzat sa-i mai chem, atunci cand am considerat ca nu e cazul sa-si faca griji), combinate cu o alimentatie si regim de viata sanatos. Dar am convingerea ca acolo unde este necesar, un medicament luat la timpul lui, in doza care trebuie, poate face minuni: clientul poate deveni compliant, deschis spre schimbare, observand ameliorarea simptomelor si poate intelege si aplica recomandarile primate atat de la mine, cat si de la psihiatru.

Pana la urma ce inseamna „nebunia”? Eu cred ca suntem cu totii un pic „nebuni” si nu am spus-o doar eu, ci au spus-o si altii inaintea mea. E dificil ca de ex, dupa ce ai intrat in somaj, sa mai gandesti limpede, sa fii optimist si sa te orientezi spre viitor, sau si daca nu ti-ai pierdut increderea in tine, tu sa nu ai bani sa vii la psiholog – si e foarte de inteles! Insa eu cred ca odata ce ai constientizat ca ai o problema, nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist: cu siguranta vei fi ajutat cumva! Si mai cred ca lipsa banilor poate fi uneori doar o bariera, pe care ne e frica s-o depasim, pentru ca avem in sange automedicatia si a nu cere ajutorul.

Eu cred cu tarie in dorinta/motivatia clientului de a redeveni eficient in toate ariile vietii sale si mi dau silinta ca omul care a avut incredere in serviciile mele si mi-a pasit pragul cabinetului sa-si indeplineasca aceste obiective, scotand impreuna cu el la suprafata maximul de resurse pe care acesta le are si implicandu-i si pe cei din jurul lui in acest proces.

Chiar daca am inceput acest articol intr-o nota nu prea optimista, eu fiind optimista de fel, am convingerea ca oamenii pot fi educati la orice varsta, chiar si cand manifesta neancredere, teama, retinere. Avem nevoie noi, specialistii din psihologie, sa ne facem datoria de a informa, pe langa toate celelalte atributii le care le avem.

Luna mai fiind luna internationala a sanatatii mintale, m-am gandit sa ofer sedinte gratuite de informare in legatura cu ceea ce inseamna tulburare psihica/psihiatrica, pentru toata luna!

Cei interesati ma pot contacta si se pot programa la tel: 0722318361

E-mail: psihotraining@gmail.com

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s