Modificarile cerebrale datorate abuzului in copilarie


Imagine

Studiile recente arata ca desi uneori ascunse, poate nerostite, sau considerate rezolvate prin uitare, ori alt mecanism de aparare, traumele din copilarie pot afecta nu doar emotional, ci inclusiv functionarea creierului, acest lucru putand duce la tulburari grave de natura psihiatrica, dar si posibile tulburari sexuale pentru adultul de mai tarziu.

Ultima descoperire, in urma unui studiu al unor cercetatori americani (Charles B. Nemeroff, M.D., Ph.D & team) pe un grup de 51 de femei abuzate in copilarie, carora le-a fost efectuata o investigatie imagistica de tip IRM, este ca au avut loc in creierul acestora modificari in zonele corticale responsabile pentru reglarea emotiilor, autoevaluare, autoprotectie si pentru functiile organelor genitale. Aceste modificari au constat in subtierea semnificativa a cortexului (Cortexul cerebral este un strat gros de aproximativ 3 mm (1/8 inci) de materie cenușie cu aspect cutat reprezentând suprafața exterioară a creierului) in zonele respective, atat pentru persoanele abuzate sexual, cat si pentru cele abuzate emotional (adica fara abuz sexual, doar emotional,  pentru ca abuzul sexual oricum presupune si abuz emotional). Se pare ca aceasta subtiere a invelisului cortical a avut un rol de mecanism de protectie in urma traumei, pentru acei copii abuzati, fiind nevoie astfel de ceva care sa-i ajute sa depaseasca momentul, sa supravietuiasca si sa blocheze experienta senzoriala, atat de dureroasa.

Avand in vedere, ca un prim pas a fost facut in cercetarea efectelor traumei asupra creierului din aceasta perspectiva, putem astepta cu interes o noua cercetare, de aceasta data cu participarea subiectilor de sex masculin, abuzati in copilarie, pentru a inlatura orice eventual subiectivism sau influenta culturala, conform carora, femeile sunt mai slabe, cu un risc mai ridicat de a deveni potentiale victime ale unui abuz.

Pana la aparitia rezultatului unei astfel de cercetari, putem fiecare dintre noi, sa contribuim la sanatatea mentala si fizica a copiilor nostri, renuntand la abuzuri, insa inainte de orice, informandu-ne despre conceptul „abuz”, deoarece educatia parentala a facut pasi marunti in acest sens, tocmai pentru ca in cultura noastra si-au gasit loc decenii de-a randul „corectii”, „aduceri pe drumul cel bun”, „educatie sanatoasa”, sub forma abuzului vebal, fizic (batai, uneori chiar crime) si psihic in ansamblu. O trista contributie si-a adus in viata multor copii, abuzul sexual, care nu a avut loc doar in centre de tip „case de copii/orfelinate”, ci chiar in casele in care acesti copii au venit pe lume, in casele unor rude, cunostinte, la scoala, in parcuri, sau oriunde.

Dincolo de o eventuala problema psihica, „normalitatea” de a bate, a abuza verbal/fizic/sexual un copil sau orice fiinta vie poate fi redusa prin educatie, prin implicare sociala, pentru ca am observat de nenumarate ori mame batandu-si copii pe strada sau in magazine, fara ca cineva sa schiteze vreun gest, soti agresandu-si sotiile, sau profesori lovindu-si elevii cu capul de tabla „in scop disciplinar”, desigur! Insa pot intelege si asta: nu toti intram in rolul de salvator, cu toate ca, din cand in cand, am putea incerca sa nu fim indiferenti si sa sunam macar la 112! Uneori, e chiar ajutorul de care au nevoie acesti oameni, alteori nu-i suficient, insa atat cat ne sta in putere (pentru ca nu suntem omnipotenti si nici responsabili cu rezolvarea tuturor problemelor din lume) putem face fiecare dintre noi, incepand cu a ne schimba comportamentele fata de cei din jur, fiind mai constienti de consecinte.

APA Reference: Nauert, R. (2013). Brain Changes from Child Abuse Tied to Adult Mental Illness, Sexual Problems.

Sursa foto: http://www.interfaces.com/blog/2011/01/cultural-differences-or-child-abuse/

Imagine

Un răspuns la „Modificarile cerebrale datorate abuzului in copilarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s