Cui ii e frica de BAU-BAU? Care sunt fricile tale?


11283171_1_644x461_cui-ii-e-frica-de-bau-bau-care-sunt-fricile-tale-dar-ale-copilului-bucuresti-sectorul-1Fiecare om se confrunta cu temeri de-a lungul vietii. Incepand din copilarie, si ajungand la senectute, ne transformam in permanenta, evoluam si involuam, insa e posibil sa pastram ceva neschimbat: teama de a nu ne risipi/pierde noi, ca persoana. Aceasta teama se manifesta prin rezistenta la schimbare, pe care o avem cu totii si de cate ori apare un factor care determina o schimbare, e posibil sa apara si o anxietate, mai usoara sau mai severa – gradul difera de la un individ la altul.

Copiii se lupta de-a dreptul cu diverse frici care ii pot destabiliza intr-o mare masura, sporindu-le astfel dependenta fata de parinti si adulti in general. Insa nu doar copiii sunt cei care se sperie usor: si adultii pot dezvolta tot soiul de temeri, pe care le transmit copiilor, tulburandu-le involuntar dezvoltarea acestora. Parintii, dar si bunicii, persoane inventive, din dorinta de a “cuminti” copilul, de a-l sti in siguranta si de a putea face fata solicitarilor cotidiene (vorbim aici de parinti), mai pot distribui expresii de genul: “eu am treaba la calculator, tu stai aici si te uiti la desene!”, “nu te duce acolo, ca ai sa cazi!”, “nu mergem in parc, pentru ca acela este un loc periculos, unde te poti lovi!”, sau “nu-i da foarfecele, sa nu cumva sa se taie, mai bine decupeaza-i tu, ca el e mic si nu poate!”, ori si mai mult de atat “aprinde-i lumina copilului, sa nu-i fie frica de intuneric!”. Bineinteles ca toti parintii isi doresc ce-i mai bun pentru copilul lor, cel putin, la nivel constient. Cu toate acestea, insusi Iadul e pavat cu intentii bune!
Copiii nu vin “la pachet” cu instructiuni de utilizare, pentru ca nu sunt obiecte, iar o responsabilitate mai mare decat cea de a aduce pe lume un copil, nu exista. Cel care alege sa aiba un copil, are nevoie sa stie ca odata luata aceasta hotarare, este direct responsabil pentru ce va deveni acel copil. Copiii nostri sunt oglinda noastra. De asemenea, mediul le va influenta dezvoltarea, insa, pe langa baza genetica pe care noi le-o vom transmite, primii care se vor ocupa de educatia copilului, vom fi tot noi, parintii. Si daca noi nu vom reusi sa ne rezolvam problemele noastre, fricile generate de gandurile irationale, cu siguranta le vom transmite mai departe, generatiilor ce ne vor urma.

Stiind toate aceste lucruri, ne putem intreba, pana la urma: “cui ii e frica de BAU-BAU?” Si cum putem scapa de aceste frici?

Atelierul are scopul de a ajuta la constientizarea tiparelor de gandire care ne-au fost transmise de generatiile anterioare, la temerile pe care le-am dezvoltat singuri si la cele pe care le-am transmis chiar noi mai departe. Odata constientizate, parintii vor putea lucra cu ele folosind tehnici din psihoterapie si vom genera impreuna solutii la problemele create de o anxietate excesiva legata de propriul copil.

Intalnire cu parintii (rugamintea mea este sa participati fara copii, pentru a putea aplica tehnicile necesare), in data de 06 iunie 2013, orele 16.00-20.00
Urmatorul atelier: 13 iunie 2013
Cost: 100 lei
Daca vor fi solicitari, voi organiza si un atelier SPECIAL pentru copii, cu varsta intre 4 si 10 ani, avand ca scop eliberarea micutilor de fricile pe care le au.
.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s